[生活] 脫毛膏和貼布脫毛的方法

[複製網址]
脫毛膏脫毛,利用化學物質溶解頭發結構,達到脫毛的目的。本制劑主要成分為乙酸鈣。害怕疼痛但不易過敏的人。適用於腋部或腿部,大面積需要脫毛部位。使用前必須進行補丁測試。應先清潔皮膚,以減少刺激。將脫毛膏均勻塗抹於待脫毛部位。5~10分鍾後,頭發變得柔軟,用刮刀刮去。

市面上嘅脫毛療程有分彩光同激光,好多人join完脫毛療程都未必清楚自己join嘅係激光定彩光,所以最後做咗好多次冇效果都唔知點解。如果join之前先了解激光同彩光嘅分別,就唔會浪費錢同時間做左無效嘅treatment啦!

打擊細小柔軟的體毛,頭發可以快速清除大面積。因為這個方法沒有毛囊的任何損害,但持續時間不長,大概三天左右就會再長出來。脫毛膏對皮膚有刺激性的化學成分,人們經常使用或敏感皮膚會造成紅腫,過敏,甚至皮疹,敏感體質應謹慎使用。

激光脫毛要注意什麼? Dermes 提提你激光脫毛療程期間,應避免曝曬、使用含果酸及酒精的護膚品以及拔毛,以免影響脫毛效果及引起皮膚不適。想了解更多脫毛前後皮膚護理,請即與dermes治療師聯絡或預約免費脫毛咨詢服務。

用布脫毛,如用蠟脫毛。 便於攜帶,更適合經常旅行的人使用,無化學品氣味。 根據所需部位的大小裁剪,將需要脫毛部位的布料粘貼起來,迅速撕掉。 輕便,時間短,但持續時間長,重新長出的毛發更薄。 推倒的動作一定要快,否則會很痛。

成日喺網上見到有人將dermes vs medilase做比較,咁岩見到MediLASE賣廣告可以免費試做激光脫毛,心思思想去試下,點知得到個唔好嘅經歷,兩者服務都差好遠!就算我只係黎試做,dermes會做哂成part,但MediLASE就只係局部篤一兩下。

相關文章:
激光脫毛手術應分多次完成
激光脫毛怎樣做最靠譜
脫毛膏脫毛後多久能用沐浴露和身體乳
脫毛噴霧的使用方法
脫毛會越脫越多嗎


您需要登錄後才可以回文 登錄 | 註冊

本版透可值規則

快速回覆 返回頂部 返回列表