[時事閒聊] 嵐山小火車景點懶人包 嵯峨亀岡各站睇紅葉睇櫻花

[複製網址]
除咗東京、關西等熱門嘅賞櫻、賞楓景點之外,嵐山都係其中一個好受歡迎嘅地方,當中嘅嵐山小火車更加係搶手嘅觀光列車!想知點樣買飛、沿線有咩景點,即刻睇睇行程懶人包!

常言「三十而立」,30歲對不少人而言是一個人生關口──於事業上容易覺得自己一事無成,但30歲才想轉行離開Comfort Zone又擔心決定來得太冒險。究竟轉行後的發展前景如何?會為自己帶來甚麼改變?新工作又是否真正適合自己?現職財務策劃師的Peggy 都曾面對相同問題,但經過迷茫和掙扎,最終不甘原地踏步,決定嘗試投身保險界,在AXA安盛做財務策劃師,為職涯開拓新方向。

每逢賞櫻或者賞楓呢啲旺季嘅時候,嵐山小火車都係一票難求。如果想成功買到飛,可以早啲計劃行程,出發之前上網預訂嵐山小火車套票,仲可以事先揀場次、日期;唔洗排隊,或是到現場先臨急臨忙買套票;另外揀有保津川遊船嘅套票,套票仲可以揀海外。

是咁的,我30歲轉行!話說我畢業之後做左幾年野,自問做野醒目又快手,去左間工程公司做左唔夠三個月野老闆已經親自讚我!

嵐山小火車嘅四個車站都有唔同景色,而嵐山站嘅景點較多,所以通常喺呢個站落車嘅旅客比較多,小編都整理咗各車站嘅景點。

是咁的,我30歲仔想轉行!話說我畢業之後做左幾年野,自問做野醒目又快手,去左間工程公司做左唔夠三個月野老闆已經親自讚我!

嵯峨站係以紅色磚瓦建造而成,車站入口隔嚟有一個19世紀廣場,入面有D51型蒸氣火車頭、車輪造型嘅紀念碑。19世紀廳入面有咖啡室,同管風琴、大鍵琴嘅擺設,結合復古味同文藝氣息,影相、打卡就最啱!如果你係鐵道迷,一定要去日本知名嘅鐵道立體模型館 — 立體京都模型JAPAN館,呢度有超精緻嘅立體清水寺、金閣寺模型,買入場卷嗰時出示小火車票仲可以平100円!

觀光客最熟悉嘅嵐山站有好多景點,好似係竹林之道、常寂光寺、野宮神社、龜山公園等等。另外渡月橋、嵐山公園等更加係賞楓、賞櫻嘅熱門地方!除了呢啲必去景點,仲可以順便喺嵐山大街食野或者買手信。
您需要登錄後才可以回文 登錄 | 註冊

本版透可值規則

快速回覆 返回頂部 返回列表